Entri Terkini

May 29, 2009

ChekguBH, borang kew 8 chekgu tak ade laa....

I really do need a break...

Salam semua. Actually badan aku sedang sengal2 ubi nih. Penat laa...
Mentally, physically, spiritually...exhausted...
Dan dah sampai mase untuk aku rehat sekejap kut...Nasib baiklah cuti sekolah dah just around the corner je...

Ayang, abang penat la...meh urutkan belakang nih...boleh kurangkan lemak2 kat lengan awak tu...
ikut kate kakjie laa...hehe


Ye laa..kalau korg kengkawan aku yang setia ikuti ceritera aku sepanjang beberapa minggu yang lepas, beberapa event yang buatkan aku rase cukup penat.
Aku bukan ape, cume tak biasa dan masih belajar...
Jadi, cuti ni kenala carik mase untuk betul2 bercuti...kan?

Oklaa...itu kite cerita nanti laa..
Ni haa...aku terpanggil untuk berkongsi experience aku ditemuduga dek Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) untuk pengesahan jawatan.

Sungguh la drama hari ni. Dengan beberapa berita yang mengejutkan, yang aku terima sebelum di interview...Nasib baik la aku ni cube untuk cool down, cube untuk take it easy...
Dan akhirnya, aku lalui hari interview ni dengan jayanya, aku rase...alhamdulillah..

Tuhan tu sayang kat aku, memudahkan perjalanan aku yang ditimpa sikit masalah...
Tuhan je la yang tahu perasaan aku mase tuh...

Untuk entry kali ni, aku cume cerita ape yang aku lalui je laa...
Next entry mungkin pasal topik interview dan segala serba-serbi interview la ek...especially kepada cikgu muzem yang mintak aku berkongsi kat sini...
yea??
next entry...

left: interviewer aku; Pn Margaret Ho Poh Yeok.
right: a cabinet member; Datuk Ng Yen Yen

Benda yang mengkucar-kacirkan sesi interview aku hari ni ialah berkenaan dengan dokumen. Dokumen yang tertinggal dan cop sekolah kerani lupe nak buat.

Satu, perjalanan ke Putrajaya. Aku bersiap nak ke Putrajaya, main redah jea.
Jadi, kalau tersesat atau terlajak tu biasa laa...

Interview di bangunan Kompleks Jabatan Perdana Menteri. Masalah utama kat sana ialah parking...
MasyaAllah, punyelah payah nak carik parking...
Berpusing2 jugak la aku 2-3 kali nak carik parking...

Jadi, nasihat aku, datanglah awal dan kalau boleh bermotosikal, kite merempit je laa...
Lebih senang nak park nanti. Dan recce tempat dulu, kat mane...kalau sesat kan sape susah??

Dah parking, kalau jauh terpaksalah menapak 200 meter atau lebih...takpe, exercise...
hehe...
Masuk je main gate, terus pi amik pass...
Kalau untuk interview, kite ade kaunter khas, bukan kaunter utama pak guard tu...
Kite kene tinggalkan lesen kite sebab IC nak dipakai mase interview...

Dah dapat pass pelawat, kita bolehla berjalan ke bangunan B3 seperti dalam surat tu...
Dan, jangan silap bangunan. Kalau tatau, janganlah malu nak bertanya...
Orang gomen semua mesra.
Lagi2 kalau dier tau kamu tu cikgu, lagilah dorg akan layan dengan baik...
*wink*

Tapi kalau nak singgah makan2, ade cafe kat situ...
Isilah perut, takut kebulur sangat takleh nak menjawab dengan flying colours lak...kan?

Dua, pastikan dokumen kamu betul2 lengkap...Bukan kamu assume dah lengkap...
check dengan yang dah ade experience...
Dan pastikan dokumen kami yang perlukan cop, pengesahan segala bagai pun dah lengkap...

Drama swasta aku cenggini:

Lepas dah amik pass, makan (tak makan pun, tengok je member makan sebab aku memang takde selera kalau ade bende2 cenggini...nafsu libido makan aku menurun 200%) haha...kami (aku dan cikgu ijan; coursemate aku time IPTeknik dulu) berjalan ke tempat temuduga...

Perasaan gentar tu takde lagi, macam biase...tak rase nervous sangat kalau ade member yang kite kenal...Kami akan bermula jam 10 pagi. Jadi, pukul 9.30 aku dah pi masuk untuk registration dan amik nombor.

Sebelum masuk, akan ade pegawai yang akan check dokumen kite. Lengkap atau tidak.
Dan kami bersyukur kerana aku rase, time kami pengecheck dokumen selaku pembantu interviewer memang baik2 hati semuanya...
Takde yang marah2 tinggi suara dan memudahkan urusan kita.

Nak dijadikan cerita,

Puan R : chekgu, letak dokumen di sini yea. Ikut susunan seperti dalam surat..
Aku : Letak kat sini yea...terima kasih...

aku dan cikgu ijan pi duduk. sambil2 tu mula la bukak nota2 hikmat kami. Dan menanti mereka yang baru keluar dari bilik interview untuk sesi pertama pagi tadi.
Bila dah ade cikgu yang baru lepas diinterview keluar, mulalah buat2 mesra alam, macam dah kenal...

Aku : cikgu, ape yang ditanye?? Meh la kite share2...
cikgi B : (sambil senyum2) tak susah...dia tanye pasal ini...
pasal ini...tapi nasib baiklah ingat sikit2...

Lepas semua dah dicungkil, tapi tatau jawapan mulalah bukak nota hikmat...huhu
Tiba2...

Puan R : chekguBH, ade dokumen chekgu yang tak lengkap...

aku meluru ke arah meja penolong interviewer tu...dengan muke yang dah berubah biru...happy dah berubah jadi gundah gulana..
sambil telan air lur...

Aku : ooo....ye ke puan...ape ye yang tak lengkap...?
sumpah! memang aku taktau dan tak perasan tak lengkap...

Puan R : dalam ni cikgu kene sertakan borang kew 8. tak mintak dari kerani ke??

sambil telan air liur laggi...
dalam hati aku, matilaa aku kene halau balik nih...punahlah segalanya...
abislah segala preparation pelamin anganku hancur....

Aku : dah tu, macam mane yea puan...saya kena buat ape yea...?
jawapan yang aku takmo dengar tu, dah bermain2 dalam kepala aku... memang muka innocent, muke seposen aku keluar....

Tiba2...

Puan R : macam ni...(Puan R terangkan dengan lembut dan tenang jea...)
cikgu telefon kerani sekolah cikgu, mintak dier borang tu...dah tu, fakskan ke sini. Ni nombornya...
Lepas tu, cikgu pi ambik kat pejabat kami di aras 3.
sambil explain dengan detail camne nak pi aras 3 dan gedebak-gedebuk laa..
Aku pon call kerani sekolah suh faks dan uruskan segalanya, dan bagi pulak borang kew 8 tu pada Puan R tu.

Tiba2 lagi...

Puan R : alaaa....GB tak cop la kat dalam borang pernilaian nih...terlupe ke ape....??
Aku : (sekali lagi menelan air liur)...ermm....ye ke?? dah tu camne ek??
Puan R : sepatutnye ade cop skolah kat sini..tapi sekarang ni kosong...
Aku : (ulang soalan kat atas...dengan cuak untuk kali ke-2...) dah tu camne ek??
Puan R : cikgu sekolah ke petang nih??
Aku : (menggeleng...)
Puan R : cikgu kene jugak setelkan bende ni hari ni. cikgu kene bawak cop tu, bawak ke sini, dan cop pada saya...boleh?
Aku : (takkan aku nak cakap tak boleh kan..?) Boleh....
Puan R : cikgu sekolah di seksyen 24 kan? jauh tu...
Aku: takpe...demi untuk interview ni.. (air muke aku dah berubah, dah berubah dari kaler biru ke jingga kut...)
Puan R : takpe, kami bagi cikgu diinterview dulu, nanti jumpe saya; Puan Rosnita di aras 3, untuk setelkan cop tu yea...

fuhh...legaaa....
terima kasih kerana tak jadi macam cerita ngeri versi sebelum ni yang aku pernah dengar. Sebelum ni, ade calon yang ade masalah dengan dokumen, dengan segala bagai ni buta2 dihalau balik. Apply untuk interview lain kali....
gile!

Tapi nasib baik Puan Rosnita tu baik, dan considerate sikit...cakap pun tak de marah2, dan takde tekanan di situ...
Alhamdulillah...terima kasih untuk Puan Rosnita...

Tapi dalam pada tu, sebenarnya emosi aku terganggu jugak...
sebab dok memikir nak kena berulang balik dari Putrajaya->Shah Alam->Putrajaya....
Gile!
Dan aku dok pikir sempat ke kalau aku nak balik lepas turn aku diinterview nih??
Sebab kalau dikire2, macam lambat je sesi aku nnti...silap2 ofis hour abis, bende tak setel...
Dalam mase yang same, aku dok pikir kalau aku sempat balik ke Shah Alam sementara tunggu turn aku diinterview...
Last2 aku decide, aku balik lepas diinterview...
Takut2 belom sempat interview, ape2 yang berlaku dalam perjalanan...mane la tau...kan?

Turn aku 1240, 3rd last untuk sesi interview hari tu. Dan sebelum tu, kami sempat la korek soalan2 yang akan ditanya oleh interviewer kami dalam bilik yang sama; bilik temuduga 4.

Kebanyakan calon interview hari tu adalah cikgu sekolah menengah. dan diorang memang nampak matured, tak macam aku laa...
huhu...bukan ape, aku rase aku antara calon terbising kat sane. Time menunggu turn...yang lain semua set2 diam jea...dok sorang2, nak tenangkan diri kut...

Sebelum nombor aku dipanggil, aku dah siap2 bangun...tunggu dipanggil...
Dan dengan segala ilmu yang ade di dada, bila nombor aku dipanggil...
Dengan lafaz bismillah, dengan selawat ke atas junjungan kita...
Aku ketuk pintu, dan masuk dengan senyuman...

Serahkan dokumen, dan bile dipersilakan duduk, aku duduk dengan sopannya (agaknya...)
Aku bersedia. Aku akan buat yang terbaik..Inilah masenya...Persetankan dulu gangguan2 tadi...

Dan akhirnya, soalan demi soalan ditujahkan kepada aku, aku cube manjawab dengan setenang yang boleh, dan ade sekali sekala mengerutkan dahi nak mengingat sesuatu yang fakta...

Aku rasa aku dah buat yang terbaik. Aku rasa akan berjaya. InsyaAllah...itu semua ketentuanNya...

Sikit komen tentang interviewer aku: beliau adalah seorang yang baik, nice. Sangat positif dan bersifat mendengar dan akan mengangguk2kan kepala sekali sekala...

Aku pun ape lagi..habis segala ilmu di dada ditebarkan satu persatu. InsyaAllah...aku akan berjaya...

Tentang soalan yang ditanya, aku buat entry lain yea? dah cukup panjang nih..nanti orang jelak pulak...kan?

Oke laa...terima kasih...

31 Superb Comments!:

Mr PenyuBiru said...

mana tak demam, aku baca entri ko yg sebelum ni dah bleh rasa kepenatan, apatah lagi yg mengalaminya. kalu ambik mc ari ni,dah bleh coti panjang dah tu.

Jie said...

sengal2 pun boleh buat karangan 3000 perkataan tu..hahahaha


hari ni dah last sekolah utk penggal ni...nnt cikgu rest utk 2 minggu ye.

g sauna.....urut.

:)

░♥si lampu neon♥░ said...

mesti ko kompius dengan interviewer tu ek..hahahah memang serupa laaa wey

Jard The Great said...

tak jelak pon.. hehe..

AZANI said...

InsyaAllah berjaya cikgu.

snm | snm said...

chekgu BH :D

interview DPLI aku sgt fun :x
semua mende dia suro aku buat!
dia suro aku nyanyi dgn penuh smngat: aku bg lagu paling semangat! Inilah Barisan Kita :))
dia suro aku demo cara cabut tgkat ali (sbb course aku apply Sc.Ptanian)
dia suro aku demo mengajar. aku bg topik Taman Herba.

lama gile aku kena..adoiii..

Chekgu BaniHassim said...

Mr PenyuBiru

Jie
tu la namenye blogawan tegar kak...hehe
takyah gi sauna kak. bilik saya dah cukup jadi sauna nih...time siang hari2 ni, sauna free jea...hehe

░♥si lampu neon♥░
tu ar...konpius..

Jard The Great
bagus laa...
tu yang buat aku sayang lebih tu... :P

AZANI
insyaAllah...

snm | snm
tu sbb ko belom jadi cikgu, jadi ko kenela tunjuk bakat ko nk jadi cikgu..
besela tu kene dera..hehe

PINATBATE said...

Insyaallah...berjaya..tak de masalah lah...
kakpinat dulu masa interview berderet 3 org dok tanya soalan bertubi-tubi...dia tanya menteri kabinet,camana nak eja perkataan apantah dalam jawi,pas tu tanya istilah sains aper benda ntah..mampuih tak tau jawab, buat muka kesian jer depan diorang..boleh diaorg gelak-gelakkan akak...'camana nak ajar murid ni..soalan cam ni pun tak tau jawab..'pas tu gelak ngekek..
Ingat dah fail lah..keluar nanges!
Tapi LULUS jugakk...rasanya saja jer kot dia nak uji ketabahan ku...ngeee..
Tu cerita lebih 10 tahun lepas lah...

Chekgu BaniHassim said...

PINATBATE
hehe...kene dera ek??
sib baikla lulus...tpi dorg musti puas dpat kenekan sorg cikgu baru..hehe

Precious said...

Semoga berjaya yer ... Eh dah cuti eh? Hua ha ha ha mana ada. Minggu depan aku tugas kat skolah ler. Minggu pas tuh, aku balik kampung. Yahoooo!

Chekgu BaniHassim said...

Precious
erm...same la kite...
nak menanda kertas, nak buat kelas tambahan tahun 6 lagik...huhu

PINATBATE said...

tu lah pasal..ingat dah tak de harapan dah...
sadis betul nasib ku keluar bilik tu nanges..
malu siot!

Chekgu BaniHassim said...

PINATBATE
hehe...
org mesti sibuk2 tanye2 kan??
nanges...
eiiii...tak malu nanges...hehe

chimera said...

huhu... pengalaman yg mndebarkan tuuu.
Tapi, seb baik pulak time tu pegawai dia baik-baik ya... hmmmm, rezeki. Kalau dah memang ditentukan milik kita, memang akan jadi milik kita... tak akan kemana-mananya walaupun hilang borang, hilang ic sekali pun...

InsyaAllah... Berjaya tu...

Chekgu BaniHassim said...

chimera
huhu..abis segala peluh jantan keluar...
tapi yg penting dah lepas laa...
syukur

ku tak sempurna said...

moral of the story :
putrajaya mmg cantik.. tapi parking kat kompleks kerajaan mmg sadis..

hikkkksss...

nasib la ko boleh cool..
lain kali cek betul2, ya bang..

:D

bila nak pergi putrajaya balik??
naik motor je eh..

muzem said...

Woooh, seriau gak kalau jadi insiden-insiden mcm ni.. takut potong mood je nanti.. Huhu.. pepun, kite merancang, Dia yang menentukan.. Mungkin ade hikmahnye ni.. Hehe. Tak sabar nak bace the next entry.. Ni tgh cuaks gak ni meniti hari. Hehe.

Chekgu BaniHassim said...

ku tak sempurna
oit...naik motor mau masak aku...
gile...
nak pi interview rentung lak...
kalau pagi2 takpe...

Chekgu BaniHassim said...

muzem
relaks muzem...
yg penting, preparation...
buat la ape yg patut...
nnti aku publish ek, tak lame lagi...janji! :)

~Cinta Cukulet~ said...

fuh..mengerikan pengalaman cikgu nih..apapun..setiap dugaan tu ada hikmahnya :D

en_me said...

letih sib baik tak kena berakit rakit ke hulu berenang renang ketepian chekgu kannns.. ehehe

Adry said...

wow... penat baca entri ni sampai habis... huhu... mesti tuan punya diri lagi penat... have a good rest k...


Adry @ http://www.adrysabry.com

Chekgu BaniHassim said...

~Cinta Cukulet~
tul la tu,dugaan tu yg buatkan kejayaan tu nmpk manis...

en_me
en me lainn...kaanns??

Adry
penat ke?? huhu

zino said...

selamat bercuti... menghilangkan penat lelah..

amyn said...

sangat ngeri:@ nasib pn R tu baik.kalau tak,boleh berpusing buah pinggang patah balik shah alam.:((
bolehlah cuti dengan senang hati pasni kan chekgu? :)

blackpurple @ jowopinter said...

Sengal-sengal ubi tu macamana ek?

Chekgu BaniHassim said...

zino
erm...tak ilang penatnye...
bese2 je...

amyn
tak jugak...ade kelas tambahan nih...
seminggu jugak laa...utk tahun 6...

blackpurple @ jowopinter
erm..entah laaa...ade rase2 ubi kut...hhehe

arsaili said...

salam...bro sepatutnya tidak perlu takut la dengan penolong interviewer tuh...saya memang kurang setuju dengan situasi 'ketegangan' dengan panel interviewer atau penolong interviewer...sebab pada tahap ni kita bukan la budak sekolah...kita telah menjawat jawatan profesional dan setiap team panel interviewer perlu melayan kita dengan penuh hemah dan profesional. Tidak patut wujud perasaan 'superior' atau 'inferior'. Tidak patut wujud kes di halau balik...tapi scenario sebegini selalu berlaku di Msia....itu yg menyesakkan perasaan dan menyusahkan keadaan...
Apapun, tahniah kepada Puan Rosnita..memang patut mendapat pujian.

yonna said...

perghh,aku baca kisah ko, aku yang rasa jantung berdebar2 sebab kita mmg dah set dalam mind yang dokumen kita semua mmg lengkap. pastu kita bajet takde halangan la sampai pintu bilik interview tu..
haihh, mmg baik nasib ko. sumpah Allah nak tolong mudahkan urusan ko. kalau aku la, mungkin aku dah menangis.mungkin muka aku dah takde rupa muka manusia!

actually ko mmg terlupa ke borang kew tu?? or ko mmg tatau kena sertakan?

omg!sungguh cuak weh!

but alhamdulillah ko dah lepas stage ni :)
ade la rezeki tu hee

Chekgu BaniHassim said...

arsaili
tu laa...Pn Rosnita wajar dipuji...
kalau boleh nk je aku belanje makan...huhu

yonna
kalau dalam kesusahan, kalau takde sape yg boleh kite harapkan, kita bergantung kepadaNya je laa..
Dia sangat memahami, berdoalah...
InsyaAllah, akan dipermudahkanNya...

murni said...

nak tanya boleh tak..
Yang penyata kewangan 8 tu..
SPP nak yang salinan kew 8 ke... ?
Atau dia yang warna kuning kat pejabat tu..?

Post a Comment

Takkan baca je? Komen la sikit....

Usah Melukut Tepian Gantang

BH@Instagram